maandag 13 augustus 2012

De Keizer Karel garage.



Wiens handtekening staat er onder het akkoord voor de nieuwe "promenade" aan de Van Schaeck Mathonsingel in Nijmegen, de vernieuwing die mijns inziens louter en letterlijk een dekmantel is voor de immense parkeergarage, waarvan de plaatselijke overheid zegt dat de stad deze nodig heeft? Samen met nóg een gloedjenieuwe parkeergarage onder het Plein 1944.

Was het weer de handtekening van die zogenaamde wethouder van ruimtelijke inrichting, wonen en blablabla, tevens pocolocoburgemeester van onze tot nu toe nog mooie oudste stad van het land, de heer Jan van der Meer, van, ja vergist u zich niet na dit parkeerschandaalverhaal, van de sociaal-kapitalistische partij GroenLinks?

Buurtbewoonster Kyra Meuwissen heeft zich met andere betrokkenen stevig ingezet om de oude bomen die aan de singel stonden (stonden, ja...) te behoeden voor de kap ervan, ten gunste van dit parkeergarage-project. Vlak nadat ik haar een tijd lang een boom had zien omarmen, heb ik haar geïnterviewd over onder meer de Van Schaeck Mathonsingel. Zie hiervoor het filmpje hieronder van 25 februari 2011:




Wel grappig overigens, het was toen ook verkiezingstijd, dus taovallig stond de dag erop de plaatselijke SP-armee op straat hun propaganda te spuien, dus ik mijn camera er weer bij en Kyra's kwestie maar eens neergelegd bij degene die zich geroepen voelde de vragen te beantwoorden. Dat filmpje (in wat mindere kwaliteit helaas, maar 't gaat om de ínhoud, niet de vorm) vind je onder déze woorden:





Nu ligt de nieuwe promenade er.
RTV Nijmegen1 heeft hun eerste item al uitgezonden over een scootmobiel-gebruiker, die nietsvermoedend over de letterlijk oogverblindende promenade zó bij één van de niveauverschillen 20 centimeter naar beneden donderde en omviel, met geloof ik ook nog enkele bezeringen die de heer hieraan overhield.


Let u bij de foto hierboven vooral op de onaangekondigde verlaging. Een grapje van de ontwerper, dat zich enkele keren herhaalt boven één van Nijmegen's nieuwe parkeerplaatsen, gebouwd in crisistijd.


Nóg een grapje voor scootmobiels is de lift: wanneer je met je wagentje de lift uitrijdt, moet je een bocht maken, die je precies richting de trappen leidt. De uitrijd-ruimte is zo beperkt dat van de trappen afdonderen een wezenlijk gevaar is.
Welke wethoud(st)er heeft hier haar of zijn handtekening onder gezet?
De wethouder van ruimtelijke inrichting en die mikmak, lijkt mij toch?

Maar hij ligt er, de nieuwe promenade. In de lokale media heeft menig politca/us zich er al lovend over uitgelaten. Zij dragen waarschijnlijk allen een zonnebril, want ik geef het je te doen om zónder zo'n ding over deze schelpenzandkleurige garage-bedekking te flaneren. Of, verblind door de weerkaatsing van het zonlicht, zo dat grappige niveauverschilletje afkukelen. Oogverblindend, ja. Een ander grapje?

Ik ben ook benieuwd wie de tegels vrijhoudt van mos en dergelijke -en wat de raad heeft bepaald, waarmee dit zogenaamd ongewenste natuurverschijnsel verwijderd gaat worden. Met GroenLinks aan het roer zal het vast milieuvriendelijk gefixt worden. [proest!]

Over "roer" geschreven; toegegeven, de promenade zelf straalt enige allure uit. Het wordt alleen een vlag op een modderschuit wanneer je naar de ernstig aan renovatie toe zijnde flats kijkt, die aan weerszijden van dit pronkstukje staan.

De singel leidt je vanaf ons aan alle kanten lekkende en verkeers-oer-gevaarlijke station en stationsplein (ook dankzij renovaties van het ooit monumentale gebouw) naar het fijnstoffelijke hart van de stad: het Keizer Karelplein, één der meest beruchte rotondes van het land.

Ik ben een geboren Nijmegenaar. Ik hou van mijn stad. En ik zie die onder mijn eigen ogen verziekt worden. Een Jan van der Meer die pretendeert groen(slinks) te zijn en die dan toch voor de Waalsprong een monster-deal sluit met de Nuon, die daarmee energie-heerser wordt over dit hele gebied. En dat in een tijd waarin het je van je eigen energie voorzien toch best voorrang zou mogen krijgen. Niet omdat dat leuk is, of stemmen trekt, maar omdat het grote noodzaak is.

Er is er één die de handtekeningen zet, die dat als vertegenwoordiger voor zijn volk bepaalt. Uw wethouder van ruimtelijke inrichting en wonen. Er zijn er velen, die een positieve verandering hierin kunnen teweegbrengen. En dat zijn wij.


pepé: lettermenger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten